Správná příprava Espressa

espresso

1. Kvalitní espresso lze připravit pouze z čerstvě umleté kávy ze správně nastaveného mlýnku; pro přípravu espressa se volí jemné mletí. Čerstvě umletá káva neztrácí své aroma jako ta předem mletá. Pokud si rádi vychutnáte kvalitní espresso dbejte na to, aby nebylo připraveno z předem umleté kávy.

espresso

2. 7 až 8 g čerstvě namleté kávy se upěchuje pomocí temperu (pěchovače) upevněného do stojánku do předem nahřátého filtru páky, důležité je, aby temper byl vodorovně a tím i kávu upěchoval vodorovně. Ruční pěchování (presování) silou cca 20 kg a vyrovnání povrchu pěchované kávy v páce zajišťuje optimální průtok tlakové vody.

espresso

3. Před vložením filtru je nutné důkladně očistit páku a odpustit vlažnou vodu, pak vložit páku. Káva musí stékat po stěnách nahřátého šálku kónického tvaru, pak tvoří požadovanou pěnu. Po naplnění šálku by se mělo espresso ihned servírovat.

 

 

espresso

4. Dobře připravené espresso má konzistentní tygrovanou pěnu a vyváženou chuť, která spojuje kyselost, sladkost a hořkost.

corn